ori­ginal energy finland

Näin varaudut sähköautojen latauspaikkavelvoitteisiin kiinteistössäsi

Säh­kö­au­tojen yleis­ty­minen on tuonut mukanaan muu­toksia myös kiin­teis­töjen ja talo­yh­tiöiden vel­vol­li­suuksiin Suo­messa. Suomen lain­sää­däntö vel­voittaa talo­yhtiöt ja kiin­teis­tö­no­mis­tajat varau­tumaan säh­kö­au­tojen lataus­mah­dol­li­suuksien raken­ta­miseen tietyin ehdoin. Tämä tar­koittaa, että talo­yh­tiöiden on suun­ni­teltava ja toteu­tettava tar­vit­tavat infra­struk­tuu­ri­muu­tokset, jotta asuk­kaille voidaan tarjota mah­dol­lisuus säh­kö­au­tojen lataukseen. 

Ensim­mäinen vel­voite koskee uudis­ra­ken­ta­mista sekä laajoja perus­kor­jauksia. Jos talo­yh­tiössä tai kiin­teis­tössä suo­ri­tetaan mer­kit­täviä korjaus- tai muu­tos­töitä, on samalla tar­kas­teltava mah­dol­li­suuksia rakentaa säh­kö­au­tojen latauspisteitä.

Lain mukaan, jos talo­yhtiön park­kia­lu­eella on yli neljä pysä­köin­ti­paikkaa, on vähintään yksi paikka varus­tettava lataus­val­miu­della, mikä tar­koittaa, että lataus­pisteen asen­ta­minen on tule­vai­suu­dessa mah­dol­lista ilman mer­kit­täviä lisä­kus­tan­nuksia. 

Muiden kuin asuin­kiin­teis­töjen osalta lain­sää­däntö on aset­tanut eri­tyisiä vel­voit­teita säh­kö­au­tojen lataus­paik­kojen raken­ta­mi­seksi. Vuoteen 2025 men­nessä kai­killa kiin­teis­töillä, joissa on yli 20 pysä­köin­ti­paikkaa, tulee olla vähintään yksi säh­kö­auton lataus­paikka. Tämä vel­voite koskee esi­mer­kiksi liike- ja toi­mis­to­ra­ken­nuksia, jul­kisia tiloja sekä teol­li­suus­kiin­teistöjä. Näillä toi­men­pi­teillä pyritään var­mis­tamaan, että säh­kö­au­tojen lataus­ver­kosto laa­jenee kat­ta­vasti koko maassa. 

Jos talo­yhtiön park­kia­lu­eella on yli neljä pysä­köin­ti­paikkaa, on vähintään yksi paikka varus­tettava latausvalmiudella. 

Huomiota kiinnitettävä myös sähköverkon kapasiteettiin

Lataus­pis­teiden raken­ta­mi­sessa on otettava huo­mioon myös säh­kö­verkon kapa­si­teetti. Kiin­teis­tö­no­mis­tajien on var­mis­tettava, että säh­kö­jär­jes­telmät kes­tävät lisään­tyneen lataus­tarpeen aiheut­taman kuor­mi­tuksen. Tämä saattaa edel­lyttää säh­kö­liit­tymän päi­vit­tä­mistä tai älyk­käiden lataus­rat­kai­sujen käyt­töön­ottoa, jotta lataus voidaan toteuttaa kus­tan­nus­te­hok­kaasti ja ilman riskiä ylikuormituksesta.

Kattavat sähköauton latauspaikkakartoitukset OE Finlandista

Ori­ginal Energy Finland tarjoaa kat­tavia säh­kö­auton lataus­paik­ka­kar­toi­tuksia, joiden avulla voimme arvioida kiin­teistön nyky­tilan ja suun­ni­tella par­haiten sovel­tuvat rat­kaisut lain vel­voit­teiden täyt­tä­mi­seksi. Asian­tunteva tii­mimme auttaa var­mis­tamaan, että kiin­teis­tö­no­mis­tajat ovat val­miina koh­taamaan säh­kö­au­tojen lataus­tarpeen nyt ja tulevaisuudessa.

Ota yhteyttä, niin var­mis­tetaan yhdessä, että kiin­teistösi on ajan­ta­sainen ja kil­pai­lu­ky­kyinen säh­köisen lii­kenteen aikakaudella.

teksti: Rasmus Vuo­ri­linna